Відбулося п’яте засідання наглядової ради проекту Twinning для Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг

23 травня  2017 року у приміщенні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП) відбулося п’яте засідання наглядової ради проекту Twinning «Підтримка Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у процесі реформування ринку електроенергії».

Проект спрямовано на посилення спроможності НКРЕКП з метою сприяння проведенню реформ на ринку електроенергії відповідно до міжнародних стандартів.

Керівник проекту від країни-бенефіціара Володимир Євдокімов у своїй вступній промові привітав участиків засідання, підбив підсумки п’ятого звітного періоду реалізації проекту Twinning та окреслив основні завдання на наступний робочий період.

У свою чергу, постійний радник проекту Крістіан Такач ознайомив присутніх з основними заходами, що відбулися протягом звітного періоду, а також наголосив про необхідність приведення у відповідність плану заходів до проекту Закону України "Про ринок електричної енергії України".

Крім того, партнер постійного радника Валерій Цаплін зазначив, що реалізація проекту Закону України "Про ринок електричної енергії України" допоможе запобігти правової невизначеності НКРЕКП, що сприятиме ефективному впровадженню проекту Twinning.

Керівник третього відділу програм допомоги «Енергетика, транспорт та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Йоханнес Баур відзначив значний прогрес у реалізації проекту, а також покращення його координації між експертами проекту та органу-бенефіціару. Разом з тим, було представлено основні коментарі та зауваження до квартального звіту.

Під час зустрічі учасники засідання також обговорили план роботи та актуальні завдання проекту на 2017-2018 роки та затвердили п’ятий квартальний звіт.

Захід також відвідали керівник проекту від країни-члена Мірослав Луптак, секторальний менеджер Представництва ЄС в Україні Ольга Сімак, 

представники НКРЕКП та головний консультант сектору проектів міжнародного співробітництва відділу управління проектами Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Анатолій Сопілка.

  

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року  № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструмента інституційної розбудови TAIEX та програми CIB згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning, TAIEX та програми CIB було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект Twinning «Підтримка Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у процесі реформування ринку електроенергії» охоплює шість компонентів:

  • компонент 1. Підтримка проекту, координація з ACER та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, посилення внутрішньої координації з іншими зацікавленими сторонами в Україні та спеціалізоване мовне навчання.
  • компонент 2. Функціонування електричних мереж та доступ учасників ринку до електричних мереж.
  • компонент 3. Постачання електричної енергії споживачам та захист споживачів.
  • компонент 4. Підтримка у впровадженні нових сегментів ринку електричної енергії (ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг).
  • компонент 5. Підтримка у організації та здійсненні моніторингу ринку електричної енергії.
  • компонент 6. Підтримка в реалізації відокремлення оператора системи передачі (TSO) та оператора системи розподілу (DSO) та забезпечення спроможності НКРЕКП щодо сертифікації TSO. 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини