Європейська комісія напрацювала варіанти майбутньої оборонної політики

Європейська комісія опублікувала аналітичний документ про розвиток Європейської оборони до 2025 року. Він передбачає 3 сценарії:

  1. Співробітництво в області безпеки і оборони. Країни ЄС частіше співпрацюватимуть в оборонній сфері, але прийматимуть рішення про участь в оборонних проектах на власний розсуд в кожному окремому випадку. ЄС буде виключно доповнювати національні зусилля, а його участь в складних військових операціях залишиться обмеженою. Співробітництво ЄС та НАТО залишиться на  сьогоднішньому рівні.
  2. Спільна безпека та оборона.  Країни-члени об’єднають окремі фінансові та оперативні можливості для посилення оборонної політики. ЄС буде більше залучений до оборони її членів як всередині країни, так і за її межами (кіберзахист, захист кордонів, боротьба з тероризмом, енергетична безпека, космос та ін.).ЄС та НАТО посилять співробітництво та координуватимуть свою діяльність з усіх питань.
  3. Спільна оборона та безпека. Передбачає створення спільної оборонної політики Союзу та певний рівень інтеграції оборонних сил держав-членів. Спільна безпека будуватиметься на 42 статті Договору про ЄС. Вона передбачає, що в разі нападу на країну ЄС інші мають надати їй допомогу усіма можливими для них засобами.  Згідно цього сценарію оборона Європи стане взаємодоповнюючим обов’язком ЄС і НАТО. ЄС зможе проводити високопрофесійні операції в області безпеки і оборони за рахунок інтеграції оборонних сил країн-членів.

 

Європейський Союз запускає Європейський оборонний фонд

7 червня Єврокомісія повідомила про початок запуску Європейського оборонного фонду. Його мета – краще використання фінансів у сфері оборони та уникнення дублювання витрат. Очікується, що після 2020 року Фонд складатиме 5,5 млрд. євро. Він фінансуватиме два напрямки: дослідження, розробки та закупівлі. Перший вже частково реалізується через бюджет ЄС. В подальшому на цей напрямок планується виділяти до 90 млн. євро до 2020 року та 500 мільйонів євро після 2020 року. На розробку та закупівлю оборонних технологій та озброєнь у 2019 та 2020 роках в цілому буде виділено 500 млн. євро. Після 2020 року фінансування цього напрямку має збільшитись до 5 млрд. євро.

У майбутньому фонд може стати частиною Спільної оборонної та безпекової політики ЄС.

Створення оборонного фонду обумовлено декількома причинами: загроза з боку Росії, нестабільність на Середньому Сході, неоднозначна позиція Президента США Дональда Трампа щодо НАТО та Брекзит (Джерело).

В ЄС визначили, як зроблять інші країни більш стійкими до конфліктів та загроз

Європейський Союз представив нову стратегію з підвищення стійкості. Вона спрямована на перехід від стримування криз до більш структурованого та довгострокового підходу, що передбачає прогнозування, попередження та забезпечення готовності до них. Стратегія працюватиме за трьома взаємодоповнюючими напрямками:

  • Розширення підтримки задля стійкості країн-партнерів. ЄС надаватиме країнам політичну та гуманітарну підтримку. Передбачається пом’якшення або запобігання в інших країнах конфліктам за допомогою діалогу та залучення усіх зацікавлених сторін до політичного процесу. Враховуватиметься позитивний вклад мігрантів в забезпечення стійкого розвитку.
  • Політичний діалог та двосторонні ініціативи. ЄС надаватиме свій досвід іншим країнам у вирішенні складних проблем внутрішньої політики та підвищення стійкості. 
  • Стійкість та безпека Союзу. Внутрішні та зовнішні безпекові виміри ЄС мають бути тісно інтегровані. Це допоможе надати відповідь таким загрозам, як кібербезпека,  безпека критичної інфраструктури, тероризм та екстремізм. Також ЄС має протидіяти дезінформації та розвивати співробітництво із НАТО та ОБСЄ.

В ЄС опублікували рішення про створення Центру військового планування та управління

В Офіційному журналі ЄС опублікували рішення про створення Центру військового планування та управління (MPCC) при військовому штабі ЄС. Центр візьме на себе командування військовими місіями ЄС з не бойовим мандатом.  Наразі це Тренувальні місії ЄС в Сомалі, Центральноафриканській Республіці та Малі. Центр військового планування та управління буде статичною структурою командування і контролю стратегічного військового рівня, що функціонує поза зоною дій та відповідає за операційне планування та управління  вйськовими місіями із не бойовим мандатом. MPCC має поліпшити структуру кризового управління Європейського Союзу. Центр працюватиме під політичним контролем і стратегічним керівництвом Комітету ЄС з питань політики та безпеки (Political and security committee).

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини