27 березня Уряд провів перший Стратегічний діалог Україна-ЄС з метою обговорення реформи державного управління, її ключових результатів та викликів.

Реформа державного управління є пріоритетом для Уряду. Якість державних інституцій впливає на економічне зростання та рівень життя. Ефективне державне управління - це професійна державна служба, належні процедури формування політики та розроблення законодавства, чіткі механізми підзвітності інституцій та їх спроможність надавати якісні послуги громадянам та бізнесу.

У 2017 році розпочато масштабну реорганізацію міністерств. У десяти пілотних міністерствах, Секретаріаті Кабінету Міністрів та двох агентствах створено директорати, що відповідатимуть за формування політики, стратегічне планування та євроінтеграцію. З метою залучення до нових структур найкращих професіоналів розпочато набір на нові посади державної служби. Станом на кінець минулого року: визначено 821 посаду фахівців з питань реформ (ФПР); проведено 367 конкурсів, у яких взяло участь майже 10 000 осіб; на посади ФПР призначено 77 осіб; створено сучасний портал вакансій – career.gov.ua; он-лайн через портал подано 13000 анкет; середня кількість кандидатів - 26 осіб на місце.

У сфері надання якісних адміністративних послуг та розвитку відкритих даних Уряд України запровадив 35 електронних послуг для громадян та бізнесу, серед них реєстраційні сервіси, послуги в соціальній сфері та будівельній галузі тощо. Впроваджено портал відкритих даних "data.gov.ua", що оприлюднює понад 25 000  наборів даних.

«Сьогодні Україна будує більш прозоре, ефективне та підзвітне державне управління. Ця важлива робота має сформувати більш дешеві та швидкі послуги, які громадяни отримуватимуть он-лайн, економлячи час та гроші, що важливо для малого і середнього бізнесу. Реформа державного управління – це марафон, вона не впроваджується за ніч. І тут Україна вже досягла вражаючих результатів. ЄС повністю підтримує зусилля Уряду, включаючи також фінансову підтримку у розмірі 120 млн євро», - зауважив Голова Групи підтримки України ЄС Пітер Вагнер.

У 2018 році Уряд планує завершити реорганізацію міністерств; оновити Регламент КМУ та процедури формування політики; запровадити оновлену систему оплати праці та процедури оцінки державних службовців; оптимізувати конкурсні процедури на посади держслужби, прийняти необхідні зміни до законодавства, посилити комунікацію реформи тощо. 

«Ми активно почали реформувати державне управління. Змінюємо структури, процедури, оновлюємо державну службу, впроваджуємо електронне урядування. Маємо як численні результати, так і не менш численні виклики. Попереду багато роботи та амбітні цілі, яких маємо досягнути», - зазначив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

Олександр Саєнко подякував представникам ЄС та іншим міжнародним партнерам за політичну, експертну та фінансову підтримку реформи державного управління, що є стратегічно важливою для Уряду.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини