Представники НАДС взяли участь в інтерактивній сесії «Адаптація новопризначених фахівців на державній службі»

В рамках здійснення реформи державної служби одним із ключових напрямків є саме оновлення кадрового потенціалу країни, залучення людей із стратегічним мисленням, професіоналів, доброчесних та відповідальних. Разом з тим, існує проблема адаптації людей, які приходять на державну службу вперше або змінюють державний орган, займають посаду вищої категорії. Опиняючись в новій ролі, державним службовцям потрібен не лише час на знайомство з колективом, сферою політики, особливостями роботи державного органу, внутрішнім розпорядком, водночас виникає потреба у супроводі як методологічному, так і психологічному. Якщо ми створюємо нові умови для прийняття фахівців з нестандартним, інноваційним мисленням, то нам необхідно не просто допомогти влитися в цей колектив та освоїти ази «служіння народові», а й допомогти знайти баланс між інноваціями та бюрократією.

На сьогодні, питання адаптації державних службовців залишається неврегульованим в нормативно-правовій площині. Питання адаптації вирішується кожною службою управління персоналом на свій розсуд, або ж не вирішується зовсім, віддаючи це питання на розсуд безпосереднього керівника. Служби управління персоналом не використовують в повній мірі сучасні інструменти адаптації як через необов’язковість на нормативному рівні, так і через брак часу. У свою чергу й новопризначені державні службовці відчувають страх виглядати непрофесійно, тому й нечасто звертаються за консультаціями і порадами. 
21 серпня 2018 року НАДС і Генеральний департамент з питань управління персоналом на державній службі зокрема взято участь в інтерактивній сесії «Адаптація новопризначених фахівців на державній службі», який організовано Секретаріатом Кабінету Міністрів України спільно з Офіс реформ Кабінету Міністрів України, за підтримки проекту EU 4 PAR в Україні, який фінансується Європейським Союзом.
Напрацьовані деякі відповідні пропозиції щодо необхідних змін та інновацій:

  • Розробка змін до Закону України «Про державну службу» щодо адаптації державних службовців.
  • Внесення змін до Типового положення про службу управління персоналом державного органу.
  • Розробка НАДС методології щодо адаптації та наставництва для служб управління персоналом.
  • Розробка типових програм адаптації на державній службі для новопризначеного державного службовця.
  • Розробка та проведення навчань з наставництва та адаптації державних службовців на державній службі.
  • Формування культури наставництва в державних органах.
  • Затвердження внутрішніх програм адаптації та наставництва в державних органах.
  • Залучення освітніх проектів до проведення навчань з наставництва.
  • Проведення роз’яснювальної компанії для служб управління персоналом щодо нових інструментів управління людськими ресурсами та їх результативності.
  • Розміщення інформації на веб-ресурсах для кандидатів на посади державної служби та новопризначених державних службовців щодо адаптації на державній службі.

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини