Відбувся семінар «Оцінка вартості стратегій як невід’ємна частина процесу стратегічного планування»

06 грудня 2018 року в приміщенні Національного агентства України з питань державної служби відбувся семінар «Оцінка вартості стратегій як невід’ємна частина процесу стратегічного планування». Захід було організовано Секретаріатом Кабінету Міністрів України, НАДС та Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у рамках Робочої групи (Панелі) «Врядування та реформа державного управління» Тематичної платформи 1 «Зміцнення інститутів та забезпечення належного врядування» ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство».

З вітальними промовами до учасників заходу звернулися перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби Володимир Купрій та радник Міністра фінансів України Олександра Бетлій, які наголосили, що запорукою успішного втілення будь-яких реформ, а також необхідною умовою успішної європейської інтеграції є належне і дієве публічне управління, що відповідає вимогам сучасності та європейським стандартам і принципам належного врядування.

Під час першої пленарної сесії семінару учасники обговорили європейський досвід оцінки вартості стратегій. Зокрема, експерт програми ОЕСР / SIGMA Пітер Ваґі представив досвід програми SIGMA щодо підготовки, впровадження, моніторингу, звітування та оцінки реформи державного управління та галузевих стратегій, а також окреслив основні проблеми в середньостроковому плануванні та можливі методи їх подолання. Генеральний директор з міжнародного співробітництва та програм допомоги Міністерства державного управління Чорногорії Адмір Шахмановіч та експерт з управління державними фінансами Латвійської Республіки Сандра Брігса презентували досвід оцінки вартості нормативних актів у Чорногорії та Латвійські Республіці відповідно.

У рамках другої пленарної сесії увагу учасників було зосереджено на питаннях вдосконалення системи державного управління та системи управління державними фінансами в країнах ініціативи Європейського Союзу «Східне Партнерство» та країнах-кандидатах на вступ до Європейського Союзу. Так, державний експерт експертної групи аналітичної підтримки прийняття рішень Директорату координації державних політик та стратегічного планування СКМУ Андрій Жмінько, Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Мінфіну Олексій Жак, начальник відділу політики оплати праці Офісу державної служби Апарату Прем’єр-міністра Республіки Вірменія Арміне Матосян, радник-консультант відділу конституційного права управління конституційного та міжнародного права Національного центру законодавства та правових досліджень Республіки Білорусь Віталій Диско та старший радник Державного екзаменаційного центру Азербайджанської Республіки Руфат Джахангірбайлі представили основні досягнення та виклики реформи державного управління та управління державними фінансами  у відповідних країнах.

Під час третьої пленарної сесії заходу учасники здійснили огляд оцінки вартості стратегій як елементу стратегічного планування. Зокрема, представники Національного університету «Києво-Могилянська академія» Валерій Тертичка та Ніна Чала зосередили увагу на особливостях вибору показників оцінки розвитку, а також обговорили, чому оцінювання і оцінка стратегій складно реалізовуються в сучасних умовах. Своєю чергою, старший експерт з питань стратегії та бюджету Стратегічного та бюджетного офісу Адміністрації Президента Турецької Республіки Алі Караґьоз представив досвід Турецької Республіки у розробці оцінки вартості стратегій, а старший радник з питань політики Адміністрації уряду Грузії Гіоргі Бобгіяшвілі презентував особливості реформування планування та координації політики та оцінки вартості стратегій в Грузії.

У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади країн ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство», відповідальні за координацію та проведення процесу розробки та визначення вартості стратегій, представники Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Верховної Ради України, представники країн-членів Європейського Союзу та країн-кандидатів на вступ до Європейського Союзу, інститутів громадянського суспільства, міжнародні та вітчизняні експерти.

Завантажити архів з фото.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини