Перегляд портфелю проектів Європейського Союзу

28 березня 2019 року у Представництві Європейського Союзу в Україні відбувся перегляд портфелю проектів Європейського Союзу під співголовуванням Першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима НЕФЬОДОВА та Керівника Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефана ШЛЬОЙНІНГА.

З вітальною промовою до учасників заходу звернувся Керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефан ШЛЬОЙНІНГ, який наголосив на необхідності гармонізації українського законодавства до стандартів Європейського Союзу з метою сприяння розвитку політичних відносин і економічної інтеграції в рамках Європейської політики сусідства та Східного партнерства. Крім того, зазначив, що велика кількість двосторонніх і регіональних програм співробітництва робить Європейського Союз найбільшим донором і надавачем технічної допомоги в Україні.

У свою чергу Міністр економічного розвитку і торгівлі України Максим НЕФЬОДОВ висловив подяку Представництву Європейського Союзу в Україні та наголосив, що активне впровадження запланованих реформ допоможе органам державної влади вийти на якісно новий рівень.

Представник департаменту Єврокомісії з співробітництва і розвитку П‘єр Лука ЛЕПРІ окреслив плани фінансування на найближчих 2 роки. Зокрема виокремив такі пріоритетні сфери фінансування на 2019 рік: розвиток культури, сільського господарства та електронного урядування. Крім того, в 2020 році, окрім зазначених сфер, увагу буде зосереджено на підтримці сфери охорони здоров’я, навколишнього середовища та розвитку транспорту.

Керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефан ШЛЬОЙНІНГ здійснив огляд портфелю проектів Європейського Союзу, зокрема вказав на три ключові сфери, у рамках яких буде здійснюватись подальша співпраця з органами державної влади:

  • державне управління та верховенство права;
  • місцеве самоврядування, сфера надання соціальних послуг та розвиток людських ресурсів;
  • економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище.

Також учасники заходу обговорили питання гармонізації цифрового ринку, яка буде відбуватися в межах ініціативи EU4Digital для того, щоб прибрати наявні перешкоди та бар’єри на шляху до створення єдиного загальноєвропейського ринку онлайн-послуг для громадян, державних органів і бізнесу.

Крім того, під час заходу було зазначено, що для України доступні 4 програми в рамках транскордонного співробітництва. Ця допомога надається за двох масштабних ініціатив Європейського Союзу: Європейського інструменту сусідства та Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства.

Представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства соцiальної політики України, Адміністрації Державної прикордонної служби України та Представництва Європейського Союзу в Україні взяли участь в заході.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла головний консультант сектору координації Twinning відділу управління проектами Софія ЗВАРИЧ.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня   2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning та TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини