Відбувся дводенний семінар “Розвиток інституційної та кадрової спроможності системи надання адміністративних послуг”

17-18 квітня 2019 року в Центрі надання адміністративних послуг м. Києва відбувся дводенний семінар “Розвиток інституційної та кадрової спроможності системи надання адміністративних послуг”.

Захід організовано Національним агентством України з питань державної служби спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Центром надання адміністративних послуг м. Києва, Всеукраїнською асоціацією центрів надання адміністративних послуг та за участі і сприяння Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Метою заходу було обговорення основних досягнень і завдань щодо децентралізації влади, розбудови мережі центрів надання адміністративних послуг та реалізації реформи державної служби на місцевому рівні відповідно до європейських стандартів та принципів належного врядування.

З вітальною промовою до учасників заходу звернувся Перший заступник Голови НАДС Володимир КУПРІЙ, який акцентував увагу на основних досягненнях реформування та модернізації державної служби і наголосив, що реформа державної служби значною мірою визначає успіх інших реформ, результати яких безпосередньо залежать від якості управлінських рішень державних органів.

Водночас Володимир КУПРІЙ зазначив, що НАДС спрямовує свої зусилля на розвиток сучасної професійної та ефективної державної служби шляхом посилення інституційної спроможності служб управління персоналом державних органів; підвищення рівня захищеності права громадян на доступ до державної служби, законних прав та інтересів державних службовців; формування єдиної ефективної системи професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.

Лише успішні інституції в комплексі із професійно підготовленими службовцями можуть бути ключовим драйвером реформ у країні.

І тому НАДС здійснюється реалізація завдань і заходів Концепції реформування професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Здійснюється повне перезавантаження цієї системи.

Так, НАДС забезпечено належні умови для професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, зокрема, затверджено план заходів з реалізації Концепції, затверджено Методику складання індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності державного службовця.

Крім того, з вітальними промовами до учасників звернулися Микола ПОВОРОЗНИК, Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації, Анжела МАЛЮГА, Керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Олександр КАМЕНЧУК, Керівник експертної групи координації адміністративних послуг та адміністративних процедур Директорату публічної адміністрації Секретаріату Кабінету Міністрів України, Валерій ПРОКОПЕЦЬ, Заступник директора департаменту – начальник управління розвитку адміністративних послуг департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Наталія ШАМРАЙ, Директор Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), та Олена МАКСИМОВА, Заступник керівника проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, які підкреслили, що запорукою успішного втілення будь-якої реформи, розбудови успішної та конкурентоздатної держави, що працює в інтересах громадян та забезпечує їх добробут і безпеку, а також необхідною умовою успішної європейської інтеграції є належне і дієве публічне управління, що відповідає вимогам сучасності та європейським стандартам і принципам належного врядування.

Ефективне публічне управління передбачає здатність держави формувати та втілювати дієву публічну політику в ключових сферах життєдіяльності суспільства, надавати адміністративні послуги, забезпечувати добробут та соціальних захист громадян, конкурентоспроможність країни та економічне зростання. Якість публічного управління відіграє фундаментальну роль у процесі європейської інтеграції, виступаючи рушієм реформ, необхідних для досягнення відповідності критеріям членства в ЄС.

Протягом двох днів семінару учасники заходу під час сесій мали змогу ознайомитися та обговорити основні досягнення та виклики щодо реалізації реформи децентралізація влади та основні досягнення щодо розвитку мережі ЦНАП в Україні в цих умовах, зокрема, Олександр КАМЕНЧУК, Керівник експертної групи координації адміністративних послуг та адміністративних процедур Директорату публічної адміністрації Секретаріату Кабінету Міністрів України, та Валерій ПРОКОПЕЦЬ, Заступник директора департаменту – начальник управління розвитку адміністративних послуг департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, під час своїх виступів відзначили, що реформа децентралізації влади дозволила формувати відповідно до положень Європейської хартії місцевого самоврядування значний дієвий і спроможний інститут місцевого самоврядування на базовому рівні – об’єднані територіальні громади (ОТГ).

Реформа децентралізації дала поштовх до формування дієздатного та найбільш наближеного до громадянина інституту влади – місцевого самоврядування.

Важливою складовою реформи публічного управління та децентралізації влади є реформа системи надання адміністративних послуг. У напрямі надання послуг у центрі уваги реформи є безпосереднє покращення якості обслуговування громадян та бізнесу. Щороку мільйони громадян отримують адміністративні послуги. Для підвищення якості та доступності адміністративних послуг триває розбудова мережі ЦНАП, у тому числі в ОТГ. Впродовж 2018 року запрацювали 54 нових ЦНАП, також відбувалося оновлення наявних центрів та розширення переліку їх послуг.

Водночас учасникам заходу Микола СОКИРКО, Генеральний директор ДП “Українські спеціальні системи”, та Микола КУПРІЙЧУК, Начальник відділу технічного захисту інформації ДП “Українські спеціальні системи” представили основні завдання та виклики щодо захисту інформаційних ресурсів в автоматизованих системах центрів надання адміністративних послуг

Також під час семінару учасники заходу мали можливість обговорити актуальні питання добору, оцінювання результатів службової діяльності та впровадження інноваційних технологій організації професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування в умовах реформи державної служби та децентралізації влади, питання службової дисципліни та етичної поведінки, дисциплінарної та матеріальної відповідальності державних службовців, а також особливості проходження державної служби на місцевому рівні та особливості обчислення стажу державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Зазначені питання представили Віра ЧМИГА, Директор Генерального департаменту професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування НАДС, Олександр ЯКУБЕНКО, Начальник Міжрегіонального управління НАДС у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, Дмитро ТРИПОЛЬСЬКИЙ, Заступник директора Департаменту – начальник відділу контролю за дотриманням законодавства про державну службу Департаменту контролю та взаємодії з органами влади НАДС, та Галина МАТВІЄНКО, Заступник директора Департаменту – начальник відділу роз’яснювальної роботи Департаменту нормативно-правової роботи та юридичного забезпечення НАДС.

Крім того, у рамках семінару, учасники заходу здійснили екскурсію Центром надання адміністративних послуг м. Києва та ознайомилися з практикою надання адміністративних послуг.

Водночас вони оглянули виставку робіт молодих художників, створених під час арт-резиденції в рамках проекту “Моя Україна: біль і надія”. Під заходу буде презентовано фільм про 16 художників із Києва, Львова, Вінниці, Одеси, Полтави, Харкова, Чернівців, Черкас і Тернополя, які працювали в арт-резиденції над двома роботами, що відображають, відповідно, біль та надію молодого покоління.

У заході взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Мінекономрозвитку, НАДС, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування і об’єднаних територіальних громад, керівники та адміністратори ЦНАП.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини