Відбулося п’яте засідання наглядового комітету проєкту Twinning для Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

15 квітня 2020 року у форматі відеоконференції відбулося п’яте засідання наглядового комітету проєкту Twinning «Посилення спроможності Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України в сфері використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива».

Метою проєкту є забезпечення енергетичної безпеки України шляхом зростання частки виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії (далі – ВДЕ) та виробництва і використання альтернативних видів палива в енергетичному балансі України, а також зміцнення потенціалу Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України у реалізації національної політики і законодавства в галузі відновлюваних джерел енергії в екологічно і економічно безпечний спосіб та відповідно до зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

Постійна представниця проєкту Twinning Ульріке ҐІЄРА представила учасникам засідання результати роботи за четвертий квартал. Зокрема, було наголошено, що протягом звітного періоду за всіма трьома компонентами діяльність була продовжена, а роботу за деякими напрями вже завершено. Так, було підготовано пропозиції щодо законодавчих змін стосовно біопалива та звітності, проведено публічну презентацію щодо рекомендацій із впровадження критеріїв сталості біопалива та розпочався парламентський процес. Також було організовано чотири семінари щодо регуляторних та нерегуляторних бар'єрів у сфері ВДЕ, з особливим акцентом на адміністративних процедурах, з питань енергетичної статистики та звітності, а також з питань комунікування пов'язаних із ВДЕ тем.

Натомість спалах COVID-19 призвів до обмеження подорожей та інших профілактичних заходів в Італії, Австрії та Україні, тому деякі проєктні заходи довелося відтермінувати. Однак у подальшому, щоб уникнути затримок у реалізації проєкту, проблему буде вирішено шляхом організації віддалених експертних місій.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у заході взяла участь головний консультант сектору координації Twinning відділу управління проектами Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Мар’яна ПОСТОЛОВСЬКА.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня  2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning та TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини