Відбулося восьме засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації

05 жовтня 2021 року в режимі он-лайн відбулося восьме засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації «Посилення регуляторної та юридичної спроможності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації щодо впровадження системи моніторингу показників якості телекомунікаційних послуг», який впроваджується спільно з органами у сфері зв'язку консорціуму європейських партнерів у складі Литви та Латвії.

Серед основних цілей проєкту є забезпечення рівних умов для доступу до ринку та електронних мереж зв'язку, забезпечення належної якості електронних послуг зв'язку шляхом створення системи моніторингу та забезпечення клієнтського контролю, гармонізація підходів до захисту прав споживачів.

У вітальній промові заступник начальника Відділу з міжнародних питань та європейської інтеграції НКРЗІ, керівник проєкту від країни-бенефіціару Наталія ЛАДО висловила вдячність експертам проєкту, відзначивши активну співпрацю та високий рівень професійної підтримки, що сприяє досягненню обов’язкових результатів.

Лідер проєкту від держави-члена Європейського Союзу Ґєдрас ПУРАС спільно із керівниками компонентів представили квартальний звіт проєкту, окресливши реалізовані заходи за усіма компонентам проєкту та визначивши плани на наступний звітний період.

Загалом, протягом звітного періоду було завершено етап «аналізу розривів»; розробка пропозицій щодо вдосконалення регуляторної бази у сфері комунікацій в Україні з метою наближення її до законодавства ЄС знаходиться на фінальному етапі (узгоджуються деякі додаткові пропозиції). Також, з метою підвищення стійкості результатів діяльність проєкту протягом восьмого кварталу була спрямована на навчання персоналу НКРЗІ та семінари-практикуми з зацікавленими сторонами.

Варто зауважити, що протягом звітного періоду не було виявлено жодних серйозних відхилень від плану, які б унеможливили досягнення обов’язкових результатів. Реформи в секторі електронних комунікацій залишаються пріоритетом Уряду, а імплементація Угоди про асоціацію з ЄС продовжується.

Однак через спалах пандемії COVID-19 багато країн (включаючи Україну, Литву та Латвію) все ще застосовують заходи щодо обмеження соціальних контактів та подорожей, тому всі місії у восьмому кварталі були реалізовані в режимі віддаленої роботи (всього за звітний період було здійснено 23 місії).

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяли начальник відділу забезпечення діяльності адміністративного офісу програми Twinning Юлія ЄРЧЕНКО.

 

Довідково:

відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект Twinning «Посилення регуляторної та юридичної спроможності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації щодо впровадження системи моніторингу показників якості телекомунікаційних послуг» охоплює два наступних компоненти:

  • Компонент 1 – моніторинг якості послуг;
  • Компонент 2 – забезпечення доступу до ринку та його економічного регулювання для постачальників послуг електронного зв'язку.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини