Відрядження директора Центру до Естонської Республіки з метою участі у семінарі та заключній конференції проекту PADOS

З 19 по 21 січня 2015 року у м. Таллінн (Естонська Республіка) проходив семінар «Підтримка розвитку спроможності країн ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство» в рамках проекту «Представницька демократія, відкрите управління та ефективне електронне врядування» (далі – PADOS). Захід організовано Фінським інститутом державного управління (HAUS) спільно з естонськими партнерами проекту.

Відповідно до програми семінару 19–20 січня 2016 року його учасники відвідали Академію безпекових наук, Міністерство економічних зв’язків та комунікацій, Міністерство фінансів та Урядовий офіс з метою вивчення механізмів та підходів до забезпечення відкритого управління, вивчення новітніх інформаційних технологій в умовах впровадження системи електронного врядування та ознайомлення з принципами державного управління.

21 січня 2016 року відбулась конференція з нагоди закриття проекту PADOS. З вітальними промовами виступили заступник Міністра закордонних справ Естонської Республіки з економічних зв’язків та розвитку Вайно Рейнарт, директор Відділу з питань співробітництва зі Східною Європою та Центральною Азією Міністерства закордонних справ Фінляндської Республіки Пайві Пелтокоскі та директор Фінського інституту державного упавління (HAUS) Аннелі Теммес.

Під час конференції було окреслено основні досягнення співробітництва країн-учасниць Східного партнерства з проектом PADOS, зокрема представлено європейський досвід та досвід країн ініціативи ЄС «Східне партнерство» щодо впровадження реформи державного управління, що передбачає створення ефективної, прозорої, відкритої та гнучкої структури державного управління із застосуванням новітніх інформаційно-комунікативних технологій, формування і реалізацію цілісної державної політики, спрямованої на суспільний сталий розвиток, що вимагає невідкладного впровадження принципів належного врядування, відповідальності органів державної влади перед суспільством, підзвітності та підконтрольності громадянам.

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець виступила з презентацією «Реформа державної служби в Україні», в якій окреслила основні заходи, реалізовані в рамках проекту PADOS та  представила результати впровадження реформи державного управління в Україні відповідно до європейських стандартів, зокрема підготовлено проект Стратегії реформування державного управління на 2015-2020 роки, розроблено Стратегію реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування в Україні на період до 2017 року, затверджену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року № 227-р, та підготовлено Закон України «Про державну службу» (№ 889-VIII від 10 грудня 2015 року).

У складі делегації від української сторони також були представники Національної Академії державного управління при Президентові України. У заході також взяли участь представники країн-членів ініціативи ЄС «Східне партнерство», органів державної влади країн-членів ЄС та громадськості.

 

Довідково: загальною метою проекту «Представницька демократія, відкрите управління та ефективне електронне врядування» (PADOS) є посилення прозорості та відкритості процесів прийняття рішень та державного управління в шести країнах ініціативи ЄС «Східне партнерство», а також підтримка впровадження демократичних принципів управління.

Країнами-бенефіцарами проекту технічної допомоги PADOS є: Республіка Вірменія, Азербайджанська Республіка, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна.

Проект реалізується у тісній співпраці фінської та естонської групи експертів і фінансується Міністерством закордонних справ Фінляндії. Фінський інститут державного управління (HAUS) є відповідальним за впровадження проекту PADOS. Естонськими партнерами проекту є Естонська дипломатична школа (EDK), Академія електронного врядування (EGA), Центр розвитку та підготовки державних службовців (ATAK), а також до реалізації проекту долучається Естонський центр Східного партнерства.

Проект PADOS складається з трьох компонентів:

Компонент I. Пряма участь громадськості, електронна демократія, ініціатива Партнерство «Відкритий Уряд».

Компонент II. Електронне врядування, кібер-безпека, захист даних.

Компонент III. Реформа державного управління.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини