Відбулась урочиста конференція з нагоди закриття проекту Twinning «Допомога у розвитку відкритого і прозорого ринку сільськогосподарських земель в Україні»

28 січня 2016 року в Національному агентстві України з питань державної служби за участю Представництва Європейського Союзу в Україні відбулась урочиста конференція з нагоди завершення реалізації проекту Twinning «Допомога у розвитку відкритого і прозорого ринку сільськогосподарських земель в Україні» для Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. Реалізацію проекту зі сторони ЄС було забезпечено консорціумом у складі Королівства Нідерландів, Федеративної Республіки Німеччина і Литовської Республіки.

Метою проекту є підтримка України у розвитку відкритого і прозорого ринку сільськогосподарських земель шляхом покращення механізму управління ринком земель сільськогосподарського призначення та управління землями державної власності відповідно до найкращих практик країн-членів ЄС.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся Голова Нацдержслужби Костянтин Ващенко, який представив основні досягнення в рамках реалізації інструмента інституційної розбудови Twinning в Україні, зокрема зазначив, що Україна є лідером серед країн Інструмента європейського сусідства за кількістю проектів Twinning, які завершилися, та проектів, які знаходяться на стадії реалізації. Крім того, було підкреслено, що з позиції Нацдержслужби як національного координатора інструмента Twinning в Україні в контексті реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом вищезазначений проект набув особливого значення як для Держгеокадастру, так і для України в цілому в рамках впровадження комплексних реформ.

З промовами також виступили Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк, Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, Посол Королівства Нідерландів в Україні Кіс Кломпенгауер, Посол Литовської Республіки в Україні Маріус Януконіс та Консул з господарських  питань Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Стефан Гершафті, які підкреслили успішність реалізації проекту, що дозволило досягти поставлених цілей та побудувати дійсно міцні відносини між партнерами, що сприятиме ефективному впровадженню досягнутих результатів в майбутньому.

Постійний радник проекту Стефан Фербунт представив основні досягнення проекту та представив практичний аспект впровадження проекту Twinning в Україні.

Насамкінець, було висловлено подяку усім експертам, українським та європейським партнерам проекту, за участю яких стала можливою реалізація проекту Twinning і від активної позиції яких залежатиме й успіх у реформуванні ринку сільськогосподарських земель.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла директор Марина Канавець.

Конференцію відвідали дипломати з Представництва Європейського Союзу, Посольств Королівства Нідерландів, Федеративної Республіки Німеччина та Литовської Республіки, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держгеокадастру, Нацдержслужби та неурядових огранізацій.

 Довідково: проект Twinning «Допомога у розвитку відкритого і прозорого ринку сільськогосподарських земель в Україні» було розпочато 8 січня 2014 року. Бенефіціаром та реципієнтом проекту виступала Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру. Проект реалізовувався консорціумом у складі Королівства Нідерланди, Федеративної Республіки Німеччина і Литовської Республіки.

В рамках проекту європейські експерти надавали підтримку та консультації з питань інституційного забезпечення земельних відносин в Україні, створення та розвитку необхідної інфраструктури для повноцінного запуску ринку земель сільськогосподарського призначення, приведення національного законодавства у відповідність EU Acquis та підвищення кваліфікації українських фахівців. Окрему увагу було приділено відкритості та прозорості земельних відносин.

За період реалізації було проведено 48 місій європейських експертів до України, проаналізовано чинне українське законодавство у земельній сфері, надано коментарі до поточних законопроектів. Навчання з пріоритетних тем земельних відносин пройшли 70 фахівців з апарату Держгеокадастру та його територіальних органів з усієї країни. За участю європейських фахівців було розроблено посібники на навчальні матеріали, які дозволять забезпечити сталість результатів проекту у майбутньому. Крім того, 36 учасників брали участь у навчальних поїздках до країн-консорціуму.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини