Робоча зустріч Голови Нацдржслужби з представниками Групи підтримки України Європейської Комісії та Представництва Європейського Союзу в Україні

17 березня 2016 року відбулась робоча зустріч Голови Нацдержслужби Костянтина Ващенка з представниками Групи підтримки України Європейської Комісії та Представництва Європейського Союзу в Україні.

Метою зустрічі було обговорення питання підготовки до впровадження Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII та стану розроблення проекту «Стратегії реформування державного управління України на 2015–2020 роки».

У вступному слові Костянтин Ващенко окреслив поточний стан реформи державної служби та державного управління, зокрема повідомив, що в рамках місії експертів програми SIGMA до України, що проходить з 15 по 18 березня поточного року, було обговорено проекти підзаконних нормативно-правових актів до Закону України «Про державну службу». Разом з тим, було поінформовано про стан розроблення проекту «Стратегії реформування державного управління України на 2015–2020 роки» з урахуванням експертних коментарів Дорадчої команди ЄС з питань реформи державного управління.

У ході робочої зустрічі учасники обговорили питання проведення конкурсного відбору на посади категорії «А» державної служби, зокрема розглянули функції та повноваження державного секретаря міністерств, розподіл обов’язків між міністром, державним секретарем міністерства та його заступниками. Крім того, було підкреслено, що впровадження нового законодавства про державну службу потребує інформаційно-технічного забезпечення, у тому числі запровадження єдиного веб-ресурсу оприлюднення інформації про вакантні посади державної служби та оголошень про проведення конкурсу відповідно до Закону України «Про державну службу», а також створення веб-порталу управління людськими ресурсами на державній службі. Також було домовлено про необхідність розроблення проекту «Стратегії реформування державного управління України на 2015–2020 роки» та її реалізації.

У заході взяли участь керівник Групи підтримки України Європейської Комісії Пітер Вагнер, експерти Френк Пол та Надія Вертебна. Від Представництва Європейського Союзу в України у заході взяли участь: керівник програм співробітництва Бeренд де Гроот, керівник напрямку «Реформа державного управління» Володимир Кондрачук,

Від Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС у заході взяла участь директор Центру Марина Канавець.

Довідково: 31 грудня 2015 року Президент України підписав Закон України "Про державну службу" (нова редакція). Закон передбачає такі реформаторські новації: вступ на усі посади державної служби відбуватиметься лише за конкурсом на основі особистих якостей та досягнень кандидатів на посади, виключаються будь-які корупційні механізми при вступі та проходженні державної служби, державна служба стане деполітизованою, встановлюється прозора модель оплати праці, розроблена з урахуванням кращого європейського досвіду, запроваджується компетентнісна модель управління людськими ресурсами, оцінювання результатів роботи державних службовців, їх кар'єрна мотивація, підвищуються кваліфікаційні вимоги.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини