Відбулась місія експертів програми SIGMA до України з метою обговорення проектів підзаконних нормативно-правових актів до Закону України «Про державну службу»

З 15 по 18 березня 2016 року в Україні проходила чергова місія європейських експертів програми SIGMA за участю головного радника програми SIGMA з питань державного управління та державної служби Республіки Польща Войцеха Зелінські, колишнього директора Федеральної академії державної служби Федеративної Республіки Німеччина Анке Фрайберт, експертів Хайме Перез Де Ла Круза та Роберта Бартольда.

Експертну місію організовано Нацдержслужбою спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні з метою обговорення проектів підзаконних нормативно-правових актів до Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII.

У ході експертної місії було обговорено загальні коментарі до проектів підзаконних нормативно-правових актів до Закону України «Про державну службу» щодо Комісії з питань вищого корпусу державної служби, критеріїв визначення посад, які виконують функції з обслуговування, проведення конкурсного відбору на посади державної служби та порядок обрання представників громадських об'єднань, наукових установ та навчальних закладів до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Разом з тим, було обговорено підходи щодо визначення вимог до посад категорій А, Б та В, порядок визначення і затвердження Типових вимог до осіб, які претендують на зайняття посад державної служби категорії «Б» і «В», а також систему оплати праці.

У ході експертної місії експертами програми SIGMA було представлено основні коментарі до підзаконних нормативно-правових актів та здійснено їх постатейний розгляд з  метою узгодження їх змістового наповнення.

У робочих засіданнях взяли участь експерти програми SIGMA, а також представники Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Нацдержслужби, а також члени Експертно-консультативної ради з питань реформування державної служби при Нацдержслужбі та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заходах взяла директор Марина Канавець. 

Довідково: програма SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management – програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – один з найпрестижніших аналітичних центрів Європейського Союзу, створений за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського Союзу. Метою започаткування даної програми стала потреба у наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їх систем державного управління. Вказана програма відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу у Європейський Союз.

Допомога програми SIGMA у сфері модернізації системи державної адміністрації може надаватися шляхом:

- здійснення аналізу адміністративних структур;

- розробки та впровадження реформ адміністративної системи;

- здійснення аналізу запропонованих законопроектів та програм;

- організації навчання та обміну інформацією;

- підготовки планів технічної допомоги.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини