Перегляд портфелю проектів Європейського Союзу

26 лютого 2018 року у Представництві Європейського Союзу в Україні відбувся перегляд портфелю проектів Європейського Союзу під співголовуванням Першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова та Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Хюга Мінгареллі.

З вітальною промовою до учасників заходу звернувся Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі, який підкреслив важливість надання технічної допомоги Європейського Союзу для органів державної влади України. Зокрема, наголосив на необхідності гармонізації українського законодавства до стандартів Європейського Союзу. Крім того, зауважив, що зусилля зараз зосереджені на процесі децентралізації.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов висловив подяку Представництву Європейського Союзу в Україні та наголосив, що активне впровадження запланованих реформ допоможе міністерствам вийти на якісно новий рівень. Увагу було зосереджено на реалізації програм підтримки бюджету України та спрощенні процедури реєстрації проектів міжнародної технічної допомоги.

Керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот здійснив огляд портфелю проектів Європейського Союзу, зокрема вказав на три ключові сфери, у рамках яких буде здійснюватись подальша співпраця з органами державної влади:

  • державне управління та верховенство права;
  • місцеве самоврядування, сфера надання соціальних послуг та сільське господарство;
  • економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище.

Також учасники заходу обговорили питання програмування на 2018-2020 роки та програму дій допомоги Європейського Союзу на 2018 рік. Було підкреслено важливість організації інформаційної кампанії у рамках реалізації програм та проектів  Європейського Союзу.  

Крім того, під час заходу асистентом керівника Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Вікторією Бріч та завідувачем сектору координації Twinning відділу управління проектами Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу було окреслено питання щодо нової редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 "Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning". Було наголошено, що в
2017 році з метою підвищення ефективності впровадження та використання інструменту інституціональної розбудови Twinning Європейською Комісією було оновлено Керівництво з використання інструменту Twinning для країн-кандидатів та країн з перспективою членства в ЄС в рамках Європейського інструменту сусідства (ENI) та Інструменту передвступної допомоги (IPA). Документ набрав чинності 01 липня 2017 року. Це обумовило внесення відповідних змін до Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning. Проект постанови відповідає особливостям залучення інструменту Twinning і буде направлено на розгляд Міністерству економічного розвитку і торгівлі України та Міністерсту фінансів України.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня
2016 року  № 700 "Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning" НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини