Відбулось десяте засідання Керівного комітету проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України

21 вересня 2022 року в режимі онлайн відбулося десяте засідання Керівного комітету проєкту Twinning для Антимонопольного комітету України (далі – АМКУ) «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні законодавчих, процедурних та правозастосовчих практик до стандартів ЄС у сфері практик антимонопольного контролю» (далі – Проєкт), який впроваджується спільно з органами у сфері антимонопольного регулювання консорціуму держав-членів Європейського Союзу у складі Литви, Румунії та Німеччини.

Мета Проєкту – підвищення ефективності, прозорості та узгодженості антимонопольної політики України шляхом наближення національного антимонопольного законодавства до законодавства держав-членів Європейського Союзу відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся керівник Проєкту від країни-партнера Шарунас Кесераускас, який привітав усіх та представив порядок денний.

У свою чергу керівник Проєкту від країни-бенефіціару Ольга Піщанська привітала учасників засідання та висловила подяку європейській стороні за ефективне співробітництво. Ольга Піщанська зосередила увагу на ключових досягненнях партнерів у рамках реалізації Проєкту, зокрема наголосила, що за останній звітний період було відновлено роботу в межах Компоненту № 3 та активізовано розробку методики штрафів в рамках Проєкту Twinning.

Разом з тим, Постійний радник Проєкту Шарунас Паярскас у своєму виступі представив практичні результати реалізації Проєкту, які були досягнуті під час звітного періоду, зокрема було проведено 22 онлайн-зустрічей із заінтересованими сторонами протягом 58,5 робочих днів: 3 зустрічі тривалістю 6 робочих днів (засідання Керівного комітету), 19 зустрічей тривалістю 52,5 робочих дні (щодо питань реалізації Проєкту), а також окреслив основні досягнення відповідно до компонентів Проєкту.

Крім того, керівник Компоненту № 1 Ольга Нечитайло висвітлила прогрес у розробці підзаконних актів проєкту Закону № 5431 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» та зазначила щодо розробки нового законопроєкту на другому етапі реформи.

Учасникам засідання був представлений новий керівник Компоненту № 2 Сергій Шершун, який, в свою чергу, окреслив основні досягнення в рамках Компоненту та наголосив на плідній співпраці з представниками USAID.

Учасники зустрічі розглянули робочий план, обговорили заплановані заходи за усіма компонентами та плани на наступний звітний період.

У засіданні взяли участь експерти Проєкту, представники Представництва Європейського Союзу в Україні та АМКУ.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяли начальник відділу управління проєктами Анатолій Сопілка та головний консультант сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини