Щорічне засідання «Дні інституціональної розбудови – 2022»

23-24 листопада 2022 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія) відбулося щорічне засідання національних контактних осіб з впровадження інструментів інституціональної розбудови TAIEX та Twinning «Дні інституціональної розбудови – 2022» за сприяння Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення (далі – Генеральний директорат).

Дні інституціональної розбудови виступають потужною платформою для обміну кращими практиками впровадження та використання інструментів інституціональної розбудови в країнах Європейського інструменту сусідства, здійснення комплексного огляду заходів, реалізованих в рамках згаданих інструментів, а також обговорення ключових пріоритетів країн-партнерів у контексті надання допомоги ЄС.

23 листопада відбувся перший день засідання. Комісар Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї привітав учасників заходу та подякував за плідну співпрацю та ефективне впровадження інструментів інституціональної розбудови. Крім цього, Олівер Варгеї висловив слова підтримки Україні та сподівання щодо подальшої кооперації на її шляху до членства в ЄС. Також з вітальним словом до учасників заходу звернулася Посол, Голова Постійного представництва Чеської Республіки при ЄС Едіта Хрда, яка наголосила на важливості проведення щорічних зустрічей, що дають змогу здійснювати обмін досвідом у сфері реформування державних інститутів країн Європейського інструменту сусідства відповідно до стандартів ЄС шляхом залучення інструментів технічної допомоги.

В свою чергу, начальник відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Николаєва Яна привітала учасників засідання та висловила подяку європейській стороні за підтримку та ефективне співробітництво. Николаєва Яна зосередила увагу на ключових досягненнях реалізації інструментів інституціональної розбудови TAIEX та Twinning в Україні та наголосила на пріоритетних напрямках подальшої співпраці.

Крім того, було обговорено низку питань, серед яких: підтримка ключових реформ через інституційні інструменти, стратегічний підхід до впровадження інструментів інституціональної розбудови, ключові пріоритети в країнах Східного партнерства та західних Балкан.

Останній день заходу було присвячено обговоренню питань впровадження інструментів інституціональної розбудови ТАІЕХ та Twinning, зокрема важливість інструментів інституціональної розбудови у сприянні реформі державного управління та посиленні адміністративної спроможності та нову багаторічну програму фінансового розвитку TAIEX і Twinning в загальній програмі допомоги ЄС. Також учасники засідання мали змогу обговорити ключові пріоритети та кращі практики країн Південного партнерства відповідно до Європейської політики сусідства.

Учасники заходу ознайомились з практичними аспектами залучення та використання інструментів інституціональної розбудови, що сприятиме посиленню ефективності та результативності впровадження Twinning і ТАІЕХ.

У засіданні «Дні інституціональної розбудови – 2022» взяли участь представники країн-членів ЄС, Національні контактні особи країн-партнерів, представники робочих груп TAIEX та Twinning країн-членів ЄС, бенефеціари TAIEX та Twinning, представники Європейської Комісії, Європейських служб зовнішньої діяльності та делегацій.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у щорічному засіданні «Дні інституціональної розбудови – 2022» участь у заході взяли начальник відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Николаєва Яна та головний консультант сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Гончарук Олена.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини