Відбулося четверте засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Держпродспоживслужби

16 травня 2023 року у режимі онлайн відбулося четверте засідання Наглядового комітету проєкту Twinning «Наближення національного законодавства України у сфері державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва відповідно до норм і стандартів ЄС» (далі – Проєкт), бенефіціаром якого виступає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба). 

Метою Проєкту є сприяння усуненню недоліків у сфері державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів безпеки та розповсюдження ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин та виробництва насіння та розсади.

Проєкт впроваджується спільно з органами у сфері фітосанітарії Польщі, Латвії та Нідерландів. 

З вітальним словом до учасників засідання звернувся постійний радник Проєкту Модріс Фрікманіс, який привітав учасників зустрічі та представив порядок денний. 

У свою чергу, до учасників зі вступним словом звернулася керівниця Проєкту від країни-бенефіціара Ольга Шевченко, яка висловила слова вдячності партнерам за їх високу діяльність та плідну співпрацю на всіх етапах реалізації Проєкту. 

Під час заходу постійний радник Проєкту Модріс Фрікманіс здійснив огляд пріоритетних напрямів діяльності, а також представив результати реалізованих заходів за звітний період в рамках трьох компонентів. Зокрема, Модріс Фрікманіс представив результати навчального візиту представників Держпродспоживслужби до Латвії, наголосивши на початку аналізу системи лабораторій в Україні. 

У свою чергу, менеджер Проєкту Леа Грайслер представила квартальний фінансовий звіт та інформацію про комунікаційну діяльність в межах Проєкту.

Також зі словом звернулася керівниця Проєкту від країни-члена ЄС Крістіне Ломакіна, яка висловила подяку постійному раднику за координацію та наголосила на важливості реалізації Проєкту.

У ході засідання експертами та партнерами Проєкту було обговорено та схвалено квартальний звіт № 5 та робочий план на наступний звітний період.

У заході взяли участь експерти Проєкту від країн-членів Європейського Союзу, представники Представництва ЄС в Україні та Держпродспоживслужби.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла завідувач сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук.  

 

 Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини