Відбулося четверте засідання наглядового комітету проекту Twinning для Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

21 лютого 2017 року у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулося четверте засідання наглядової ради проекту Twinning «Впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання (WEEE) в Україні».

Проект впроваджується Мінрегіоном спільно з Агентством Австрії з питань навколишнього середовища, Французьким міжнародним бюро з питань води та Регіональним Міністерством з питань навколишнього середовища Іспанії.

Метою проекту є поступова гармонізація української системи управління відходами зі стандартами ЄС шляхом впровадження ефективної, довготривалої системи управління побутовими відходами, зокрема у сфері відходів електронного, електричного обладнання та використаних батарейок.

У вступній промові заступник Міністра, керівник проекту від України Едуард Кругляк підкреслив основні досягнення реалізації проекту, зокрема розроблення функціональної моделі системи управління відходами електронного та електричного обладнання (ВЕЕО) і батарейок, а також підготовку проекту Національної стратегії поводження з побутовими відходами у сфері управління ВЕЕО, батарейок та акумуляторів, що сприятиме ефективному формуванню законодавства у відповідній сфері. Крім того, було підкреслено важливість проведення консультацій громадським організаціям щодо організації розширеної відповідальності виробника і ролі муніципалітетів в організації збору таких відходів.

Постійний радник проекту Еліна Велінова Стоянова-Лазарова представила на розгляд учасників наглядового комітету квартальний звіт проекту, окресливши основні заходи, що відбулись протягом звітного періоду. Разом з тим, було визначено ключові рекомендації щодо ефективної реалізації проекту Twinning та окреслено перелік заходів, запланованих на наступний звітний період.

Директор Департаменту міжнародного співробітництва Агентства Австрії з питань навколишнього середовища, керівник проекту від Австрії Йоханнес Майер наголосив на важливості реалізації зазначеного проекту Twinning в Україні та висловив готовність Австрії у впровадженні пілотного проекту у сфері утилізації муніципальних відходів.

Від Представництва Європейського Союзу в Україні участь у заході взяв секторальний менеджер проектів у сфері «Енергетика, навколишнє середовище, екологічна економіка, захист населення» Жан-Франсуа Море, який представив основні коментарі та зауваження до квартального звіту, а також висловив готовність європейської сторони до всебічної підтримки реалізації проекту.

Участь у заході також взяли молодший керівник проекту від Іспанії Ева Форнес, менеджер проекту від Міжнародного іберо-американського фонду державного управління та громадської політики (FIIAPP) Лусія Гардета Паярес, лідер проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» Ралф Юліх, а також представники Мінрегіону, Міністерства екології та природних ресурсів України та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла Інна Бєлобратова, заступник начальника відділу управління проектами.

 

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» Нацдержслужба координує впровадження інструмента інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, Нацдержслужба України є національним координатором інструмента інституційної розбудови TAIEX та програми CIB згідно відповідних нормативно-правових актів.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини