Тринадцяте засідання Робочої панелі «Реформа державного управління» (м. Таллінн, Естонська Республіка)

У період з 3 по 4 жовтня 2017 року у м. Таллінн (Естонська Республіка) проходило тринадцяте засідання Робочої панелі «Реформа державного управління» Тематичної платформи № 1 «Демократія, належне врядування та стабільність» у рамках ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство».

Чергове засідання Робочої панелі, присвячене обговоренню питання відкритості і підзвітності в контексті реалізації реформи державного управління, розпочалося з робочої зустрічі його учасників з Прем'єр-міністром Республіки Естонія Юрі Ратасом, який привітав присутніх з нагоди відкриття заходу та побажав плідної і натхненної роботи.

Головуючий Тринадцятого засідання Робочої панелі, заступник керівника Відділу Східного партнерства, регіонального співробітництва та ОБСЄ Директорату з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності Нілс Дженсонс привітав учасників заходу з нагоди його відкриття та здійснив загальний огляд реалізації Робочої програми Робочої панелі на 2014–2017 роки.

Під час першого дня заходу представниками країн-лідерів чотирьох сфер Робочої панелі було  розглянуто основні досягнення у рамках реалізації Робочої програми, а також представлено основні заходи, заплановані до кінця 2017 рік в контексті підготовки до проведення П’ятого Саміту Східного партнерства.

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець як представник Національного агентства України з питань державної служби, уповноваженого координувати діяльність Сфери 4 «Ефективне управління технічною допомогою» Робочої панелі, представила основні досягнення в рамках реалізації заходів впродовж звітного періоду, а також окреслила перспективи на майбутнє. Крім того, було зазначено, що розпочато підготовку до проведення Щорічної регіональної конференції з питань інституційної розбудови, що відбудеться 30 листопада – 01 грудня 2017 року.

Крім того, під час засідання було розглянуто основні підходи до забезпечення професіоналізації та встановлення етичних норм на державній службі в контексті ефективного управління людськими ресурсами, обговорено питання міжвідомчої прозорості та обміну даними, принципів відкритості і підзвітності, партнерства відкритого уряду, а також розглянуто стан реалізації основних заходів в рамках проекту «Здійснення високоякісних досліджень для підтримки заходів в рамках Східного партнерства – HiQSTEP».

Під час другого дня заходу його учасники взяли участь в конференції у ході якої було обговорено питання співробітництва у сфері електронного врядування “E-Partnership”.

У засіданні Робочої панелі взяли участь представники країн-членів ініціативи ЄС «Східне партнерство», представники органів державної влади країн-членів ЄС та громадськості. Українська делегація була представлена керівником сектору «Реформа державного управління» Представництва Європейського Союзу в Україні Володимиром КОНДРАЧУКОМ, завідуючим відділом донорської допомоги комунікації та перекладів актів права ЄС Управління координації відносин України з ЄС Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Олексієм ГУЗЬКОМ та другим секретарем відділу юстиції, свободи та безпеки, гуманітарного та транскордонного співробітництва Департаменту Європейського Союзу і НАТО Міністерства закордонних справ України  Тетяною ГІРЕНКО.

Довідково: з 2011 року Україна, за безпосередньої участі НАДС, бере активну участь у діяльності Робочої групи «Реформа державного управління» і постійно відвідує засідання Робочої групи та заходи, організовані країнами-членами Східного партнерства. Така співпраця сприяє виконанню НАДС поставлених завдань, зокрема забезпеченню формування та реалізації єдиної державної політики у сфері державної служби, у тому числі здійснення функціонального управління державною службою, розроблення заходів щодо підвищення ефективності державної служби тощо.

Діяльність Робочої групи спрямована на такі напрями:

  • «Державна служба, державні установи та їх функції (управління людськими ресурсами, загальні засади прийняття та проходження державної служби, нормативно-правові акти)»;
  • «Прозорість, електронне урядування та захист даних»;
  • «Децентралізація місцевих / регіональних органів державної влади»;
  • «Ефективне управління технічною допомогою» (з 2012 року Україна – країна-лідер). 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини