Голова НАДС Костянтин Ващенко взяв участь у стратегічному діалозі Україна – ЄС щодо реформи державного управління

Про виконання Стратегії реформування державного управління України на 2016 – 2020 роки йшлося під час стратегічного діалогу Україна – ЄС щодо реформи державного управління

За участю Міністра Кабінету Міністрів України Олександра Саєнка і Керівника Групи підтримки України Європейським Союзом Пітера Вагнера відбувся стратегічний діалог Україна – ЄС щодо реформи державного управління, на якому підведено підсумки виконання у 2017 році Плану заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2016 – 2020 роки.
У вступному слові Олександр Саєнко зазначив: "Через півтора роки після запровадження спеціалізованих груп підтримки реформ ми досягли моменту, коли має відбутись перехід на наступний етап співпраці. Ми досягли значного прогресу і тепер настав час закріпити наші досягнення. На наступному етапі ми хочемо зосередити наші зусилля на таких пріоритетах, як приватизація, ефективне управління державними підприємствами, реформа державного управління та покращення ділового клімату. Ми також хочемо розширити сферу охоплення програми підтримки, ввівши групи підтримки реформ в інші міністерства та відомства. Ці команди не тільки важливі для впровадження реформ, вони є потенційною основою для сучасної, професійної та ефективної державної служби в Україні".
Голова НАДС Костянтин Ващенко взяв участь у заході та доповів про стан виконання Концепції запровадження посад фахівців з питань реформ та майбутні плани щодо подальшого її впровадження. Наголошено, що станом на 21 березня 2018 року, з моменту оголошення конкурсів, призначено 204 фахівці з питань реформ
У своєму виступі він також зупинився на питаннях забезпечення правової бази державної служби, зокрема, внесення змін до Закону України «Про державну службу», а також впровадження HRMIS. Зазначалося, що на сьогодні майже завершено роботу з написання технічної специфікації та тендерної документації для проведення процедури закупівлі. Всі документи будуть підготовлені до кінця березня та на початку квітня надіслані до Світового банку на погодження. Закупівля планується до кінця 2018 року.
Костянтин Ващенко також повідомив, що еволюційним шляхом відбувається оптимізації чисельності державних службовців на основі їх функцій та організаційної структури центральних органів виконавчої влади. Так, Урядом схвалено Концепцію оптимізації системи центральних органів виконавчої влади (27 грудня 2017 року № 1013-р), якою передбачено:

  • розмежування функції з формування та реалізації державної політики;
  • затвердження статусу міністерств, які забезпечують формування, стратегічне планування державної політики, здійснення моніторингу та оцінювання результатів її реалізації;
  • розподілення функції між іншими центральними органами виконавчої влади котрі не може здійснювати один і той же орган.

Також підготовлено і подано до Кабінету Міністрів України проект плану заходів щодо реалізації зазначеної концепції. Загалом, порівняно з 2015 роком загальна кількість державних службовців у 2017 році зменшилась на 18,2 відсотка.
На засіданні також обговорено питання фінансового забезпечення Стратегії реформування державного управління України на 2016 – 2020 роки, функціонування координаційних структур реформування державного управління, комунікаційної кампанії та системи моніторингу Стратегії.
Крім того обговорено удосконалення системи стратегічного планування, розробки політики, змін до Регламенту Кабінету Міністрів України, перехід до електронного документообігу під час розробки документів міністерствами та міжвідомчої комунікації.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини