Відбулося п’яте засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для Держпродспоживслужби

10 серпня 2023 року у режимі онлайн відбулося п’яте засідання Наглядового комітету проєкту Twinning «Наближення національного законодавства України у сфері державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва відповідно до норм і стандартів ЄС» (далі – Проєкт), бенефіціаром якого виступає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба).

Метою Проєкту є сприяння усуненню недоліків у сфері державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів безпеки та розповсюдження ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин та виробництва насіння та розсади.

Проєкт впроваджується спільно з органами у сфері фітосанітарії Польщі, Латвії та Нідерландів.

У своїй вітальній промові, Керівник Проєкту від країни-бенефіціара Вадим Чайковский, привітав учасників засідання та акцентував увагу на значних досягненнях, що були зроблені за останній звітний період.

У свою чергу, до учасників зі вступним словом звернулася керівниця Проєкту від країни-члена ЄС Крістіне Ломакіна, яка висловила слова вдячності партнерам за їх підтримку та ефективне співробітництво на всіх етапах реалізації Проєкту.

Крім того, Директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко у своєму вступному слові зосередив увагу на успішності Проєкту, яку було досягнуто, незважаючи на труднощі воєнного стану на території України. 

Під час заходу постійний радник Проєкту Модріс Фрікманіс здійснив огляд пріоритетних напрямів діяльності, зазначивши, що  в цьому звітному періоді значна увага була приділена законодавчим змінам, а також представив результати реалізованих заходів за звітний період в рамках трьох компонентів. Зокрема, в рамках останнього звітного періоду було подано внесення поправок та змін до законодавства України з метою його ефективного наближення до законодавства держав-членів ЄС у сфері державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів безпеки та розповсюдження ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин та виробництва насіння та розсади. Постійний радник Проєкту представив результати навчальних візитів до Латвії, Польщі та Нідерландів, наголосивши на  досягненнях в рамках проведення аналізу системи лабораторій в Україні. В свою чергу, Модріс Фрікманіс акцентував увагу на збільшенні кількості залучених діяльностей та експертів та проведених консультаціях для забезпечення прозорості проєкту.

Зі свого боку, менеджер проєкту Леа Грайслер представила квартальний фінансовий звіт та інформацію про комунікаційну діяльність в межах Проєкту.

У ході засідання експертами та партнерами Проєкту було обговорено та схвалено квартальний звіт № 6 та робочий план на наступний звітний період та наголошено на необхідності подальшої гармонізації української нормативно-правової бази відповідно до зобов’язань, взятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У заході взяли участь експерти Проєкту від країн-членів ЄС, представники Представництва ЄС в Україні та Держпродспоживслужби.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС участь у заході взяли завідувач сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук та головний консультант сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Ольга Вождаєнко.

 

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проєктів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини