У рамках Форуму партнерів окреслили проєкти, що впливають на стійкість управлінської системи держави

Ми високо цінуємо підтримку партнерів, зокрема Представництва ЄС в Україні, Програми ОЕСР/SIGMA, усіх міжнародних проєктів і програм із вдосконалення українського законодавства у сфері державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Про це наголосила Голова НАДС Наталія Алюшина у рамках щорічного Форуму партнерів.

Вона окреслила системні та визначальні процеси і проєкти реформи державного управління, які впливають на стійкість системи. «Оплата праці на основі класифікації посад  є пріоритетом для Агентства. На шляху до перебудови системи винагороди ми орієнтуємося, зокрема, на Принципи державного управління, підготовлені Програмою OEСР/SIGMA», - наголосила Наталія Алюшина.

«Прийняте Урядом рішення про закріплення умов оплати праці державних службовців у наступному році в Законі “Про державний бюджет України на 2024 рік”, обумовлене вимогами часу та відображає позицію Міністерства фінансів щодо спроможності Держбюджету. Це разова законодавча рамка на 2024 рік. Її варто розглядати як перший, хоч і дуже важливий крок для запровадження нових підходів і зміни системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Це ще не реформа, але перший крок у правильному напрямі», - зазначила Голова НАДС.

За її словами, законопроект № 8222 є вкрай необхідним, оскільки він запровадить реформу в повній мірі та на постійній основі. «У 2024-му Національне агентство має забезпечити підготовку до повноцінного впровадження реформи з 2025-го», - підкреслила Наталія Алюшина.

У напрямку управління персоналом на державній службі та в ОМС Голова НАДС відзначила важливість подальшого запровадження безбар’єрного простору. «Національним агентством підготовлено та затверджено методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочому місці в державних органах. Вони покликані забезпечити рівні можливості для усіх працівників», - відзначила Наталія Алюшина.

За її словами, вагомим акцентом для НАДС є співпраця з проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI). «Ми усвідомлюємо запит суспільства та корпусу публічних службовців на доброчесність», - наголосила Наталія Алюшина.

Вона відзначила важливість розбудови цілісної, мобільної та гнучкої системи професійного навчання. Із цією метою 3 2023-му Координаційної радою НАДС схвалено Стратегію розвитку системи професійного навчання до 2027 року та план заходів з її реалізації. Схвалення Плану заходів визначено одним із пріоритетів Уряду на 2023 рік.

Основою цього стратегічного документу стали результати періодичних моніторингів системи професійного навчання. Зокрема Національне агентство три роки поспіль проводить моніторинг системи професійного навчання, застосовуючи методологію Програми SIGMA.

Наталія Алюшина відзначила співпрацю Національного агентства із EF Education First, що дозволила більш ніж 19 тисячам публічних службовців із 890 державних органів безкоштовно вивчати англійську. 

«Національне агентство докладає багато зусиль для організації навчання з питань євроінтеграції. Дякуємо проєкту Natolin4Capacity Building та Коледжу Європи в Натоліні за створення освітньої платформи. 5247 публічних службовців навчаються за 16-тьма онлайн курсами. Завершили навчання 3380 державних службовців, з них 433 пройшли англомовні курси», - наголосила Наталія Алюшина.

Окреслюючи здобутки та плани у сфері професійного навчання, Голова Агентства зазначила, що це стало можливим завдяки результативному партнерству Національного агентства  з представниками програм та проєктів: Офісу Ради Європи в Україні, ПРООН, DOBRE, ГОВЕРЛА, EU4PAR, PROSTO, Компанії «EF Language Learning Solutions», Natolin4Capacity Building,  Коледжу Європи в Натоліні, DECIDE, проєкту USAID «ВзаємоДія», Фонду ООН у галузі народонаселення в  Україні, «ООН-Жінки» в Україні, МАТRА, «U-LEAD з  Європою» від GIZ, Української Гельсінської спілки з прав людини тощо.

Окремо, Наталія Алюшина відзначила представників Програми SIGMA за співпрацю задля розвитку ефективного державного управління в Україні. «Цього року експертами Програми SIGMA проведена важлива моніторингова оцінка стану справ у державному управлінні України в шести сферах, визначених Принципами державного управління. Цьогорічна оцінка допоможе Україні визначити поточний стан державного управління та покращення, які необхідні в рамках євроінтеграційного процесу, а також нашого післявоєнного відновлення.

І я хочу ще раз подякувати нашим міжнародним партнерам за їх підтримку при розробці та реалізації багатьох з цих програм: Проєкту ЄС в Україні «Association4You», Гаазькій академії місцевого управління, Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни», Фонду Ганса Зайделя в Україні, Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ), Японському агентству міжнародного співробітництва (JICA), Центру із зниження ризиків корупції в оборонному секторі (CIDS), Службі передачі знань Міністерства закордонних та європейських справ Республіки Хорватія, Національній школі публічного управління Республіки Польща (KSAP), Національному демократичному інституту (NDI), Консультативній місії Європейського Союзу (КМЄС), Проєкту SURGe «Супровід урядових реформ в Україні», Програмі підтримки ОБСЄ для України, Фонду доктора Денiса Муквеге, Проєкту «ЄС за ґендерну рівність: Служба допомоги реформам».

Актуально? Розкажіть друзям!

Медіа

Підписатися на новини