Відбулося шосте засідання Наглядового комітету проекту Twinning для Держпродспоживслужби

 

 

 

21 листопада 2023 року в онлайн-режимі відбулося шосте засідання Наглядового комітету проекту Twinning «Наближення національного законодавства України у сфері державного нагляду (контролю) за ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин, насінництва та розсадництва відповідно до норм і стандартів ЄС» (далі – Проект), бенефіціаром якого виступає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі – Держпродспоживслужба).

Метою Проекту є сприяння усуненню недоліків у сфері державного нагляду (контролю) за дотриманням заходів безпеки та розповсюдження ГМО у відкритих системах, захисту прав на сорти рослин та виробництва насіння та розсади.

Проект впроваджується спільно з органами у сфері фітосанітарії Польщі, Латвії та Нідерландів.

У своїй вітальній промові, в.о. Голови Держпродспоживслужби Сергій Ткачук привітав учасників засідання та окреслив ключові результати, які було досягнуто в рамках останнього звітного періоду. Зокрема, Сергій Ткачук акцентував увагу на потребі в наданні експертної підтримки з метою посилення інституційної спроможності органу.

У свою чергу, до учасників зі вступним словом звернулася Керівниця Проекту від країни-члена ЄС Крістіне Ломакіна, яка наголосила на ефективному співробітництву партнерів, а також висловила сподівання щодо подальшої плідної реалізації Проекту.

Крім того, Керівник сектору сільського господарства Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл під час вітальної частини зазначив про важливість Проекту для Держпродспоживслужби  та окреслив основні здобутки за період його реалізації.

Також, Керівник Проекту від країни-бенефіціара Вадим Чайковський звернувся до учасників засідання, зосередивши увагу на успішності Проекту. Керівник Проекту висловив слова вдячності партнерам та представив основні досягнення за останній звітний період.

Під час заходу постійний радник Проекту Модріс Фрікманіс здійснив огляд пріоритетних напрямів діяльності, зазначивши, що  в цьому звітному періоді значна увага була приділена законодавчим змінам, а також представив результати реалізованих заходів за звітний період в рамках трьох компонентів. Зокрема, постійний радник Проекту представив результати навчальних візитів до Латвії, Польщі та Нідерландів, наголосивши на  досягненнях в рамках проведення аналізу системи лабораторій в Україні. В свою чергу, Модріс Фрікманіс презентував план пролонгації Проекту, окресливши основні заходи та місії.

Зі свого боку, Менеджер Проекту Леа Грайслер представила квартальний фінансовий звіт та інформацію про комунікаційну діяльність в межах Проекту.

У ході засідання експертами та партнерами Проекту було обговорено та схвалено квартальний звіт № 7 та робочий план на наступний звітний період.

У заході взяли участь експерти Проекту від країн-членів ЄС, представники Представництва ЄС в Україні та Держпродспоживслужби.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС участь у заході взяла завідувач сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук.

 

 Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини