Європейська Рада вирішила відкрити переговори про вступ України до ЄС

Про це повідомив голова Європейської Ради Шарль Мішель. «Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови. Рада надала статус кандидата Грузії. І ЄС розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства. Це чіткий сигнал надії для їхніх людей і для нашого континенту», - написав Шарль Мішель у соцмережі «X».

Тепер Європейська комісія має підготувати так звану переговорну рамку з Україною. Голосування щодо її затвердження може відбутися на саміті ЄС у березні 2024 року, якщо до того часу Україна виконає необхідні умови.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала це історичне рішення Європейської Ради. Вона назвала його великою перемогою для українського народу. «Це велика перемога всієї України і великий облизень путіну, який не має вето на розширення ЄС. Попереду багато важкої роботи. Це великий виклик. Але ми все зможемо і будемо в ЄС! Великий день для України і для Європи», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окрім питання розширення ЄС на засіданні Європейської Ради обговорюють й інші важливі для України питання. Зокрема, продовження Євросоюзом фінансової, військової та гуманітарної підтримки України. Очікується, що лідери ЄС затвердять Ukraine Facility - новий фінансовий інструмент підтримки Україні з пакетом допомоги у розмірі 50 мільярдів євро на період 2024-2027 років.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини