Наталія Алюшина взяла участь у конференції «Доступність послуг в Україні: досягнення та виклики»

«Починаючи з 2020 року у закладах вищої та післядипломної освіти реалізовувались програми «Професійна діяльність фахівців з надання публічних послуг в органах місцевого самоврядування». Обсяг кожної із них становив 19,2 кредити ЄКТС. У 2022 році затверджено типову програму «Загальна адміністративна процедура», яку провайдери можуть використовували для навчання публічних службовців. Загалом провайдерами реалізується 27 програм підвищення кваліфікації з питань адміністративної процедури або надання адміністративних послуг», - розповіла Голова Агентства. 

Крім цього, ряд навчальних програм розроблено і впроваджуються проєктом міжнародної технічної допомоги «PROSTO: Підтримка доступності послуг в Україні». Це такі програми, як: «Ефективна комунікація та підвищення задоволеності відвідувачів ЦНАП як запорука успішної роботи», «Ефективний керівник ЦНАП», «Навчальна платформа для керівників ЦНАП». А ось програма «U-LEAD з Європою» реалізує програму «Адміністративна процедура в діяльності органів місцевого самоврядування».

Організовано навчання за відповідним напрямом й у Вищій школі публічного управління. Минулого року кваліфікацію підвищили 72 представники ЦНАП з усієї України. Цікаво, що слухачі обирали не лише програми з питань загальної адміністративної процедури, а й з емоційної стійкості, прав людини, актуальних питань діяльності ОМС, ділового мовлення, співробітництва територіальних громад та ін.

Діє також програма «Школа підготовки старост», за якою пройшли навчання 370 старост із 242 громад. Успішним освітнім продуктом стала програма «Особливості здійснення повноважень ЦНАП в умовах воєнного стану». Організовано у Вищій школі й навчання тренерів із загальної адміністративної процедури. Нині тренери активно долучаються до проведення навчань і діляться практичними навичками реалізації Закону України «Про адміністративну процедуру». 

Аби  ЦНАПи стали  осередками  приязного ставлення до громадян, доступних та зручних умов для отримання якісних адміністративних послуг, НАДС також зосередило увагу на поширенні кращих практик в рамках щорічного конкурсу  «Кращі практики управління персоналом». Приміром, у 2021 році у номінації «Краща практика формування та підтримки комфортного середовища на робочому місці» переможцем стала Авангардівська селищна рада Овідіопольського району Одеської області, яка реалізувала проєкт зі створення ЦНАПу. У 2023 році ще два ЦНАПи стали переможцями в номінації «Краща практика формування безбар’єрності на робочому місці». 

«Виконання завдань для розбудови ефективної системи адміністративних послуг потребує нашої систематичної роботи. Тому в пріоритетах діяльності НАДС і надалі залишаються питання професійного розвитку публічних службовців, у тому числі персоналу ЦНАП», - резюмувала Наталія Алюшина.

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини