Super User

17 квітня 2024 року у гібридному форматі відбулося засідання з відбору проектних пропозицій від країн-членів Європейського Союзу, які виявили бажання стати партнерами Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України (далі - Адміністрація судноплавства) у реалізації проекту Twinning «Інституційна підтримка Державної служби морського та річкового транспорту України у впровадженні законодавства ЄС, норм та стандартів з питань безпеки судноплавства».

Метою проекту Twinning є забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України у сфері контролю державного порту, державного прапора та прибережної зони, морської освіти та охорони людського життя на морі.

Зі вступним словом до учасників звернулась Тііна Хаккарі, асистент з питань фінансів та контрактів Представництва Європейського Союзу в Україні, яка привітала учасників зустрічі та представила порядок денний.

В свою чергу, потенційні партнери від консорціуму країн у складі Іспанії, Німеччини та Польщі представили досвід функціонування морського та річкового транспорту в країнах, які вони представляють, та винесли на розгляд оціночного комітету пропозиції щодо майбутньої співпраці в рамках зазначеного проекту Twinning. Крім того, потенційний керівник проекту представив команду, окресливши досвід кожного з її членів. 

Разом з тим, потенційні партнери від консорціуму країн у складі Латвії, Литви та Естонії висловили свою підтримку Україні та презентували досвід у сфері регулювання та управління водного транспорту, акцентуючи увагу на інституціях, які регулюють питання у відповідній сфері. Водночас, представники країн зазначили про значний потенціал членів команди, представивши їх основні досягнення.

Крім того, представники країни-члена Європейського Союзу Італії, як потенційні партнери, наголосили на важливості партнерства з Україною в рамках проекту Twinning та винесли на розгляд пропозиції щодо можливої співпраці. Потенційним керівником проекту також були представлені члени команди, які мають значний досвід роботи у сфері регулювання морського та річкового транспорту та надання експертної підтримки в рамках інструментів Twinning i TAIEX.

У засіданні взяли участь потенційні керівники та постійні радники проекту від згаданих країн, представники Адміністрації судноплавства, Представництва Європейського Союзу в Україні та інші заінтересовані сторони.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла начальник відділу управління проектами Олена Гончарук.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. 



Метою зустрічі було обговорення результатів Аналітичного дослідження з наданням висновків та рекомендацій органам державної влади, спрямованого на вдосконалення процедур прийняття рішень у сфері формування державної політики у законодавчій та виконавчій владі, проведеного у рамках виконання заходів, передбачених пунктом 2.2.4.1.1 Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки (далі – аналітичне дослідження).

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець привітала всіх присутніх, подякувавши та відзначивши важливість співпраці з Центром з питань доброчесності в оборонному секторі (CIDS), та презентувала результати аналітичного дослідження.

У ході зустрічі учасники обговорили окремі питання виконання аналітичного дослідження та підготовки висновків та рекомендацій, зокрема експертами CIDS підкреслено важливість дотримання принципів доброчесності під час прийняття рішень щодо формування державної політики, а також врахування практики європейських країн щодо залучення консультаційних та аналітичних компаній для отримання незалежної оцінки стану справ у певній сфері державної політики тощо.

«Дане аналітичне дослідження може стати гарною базою для подальшої роботи у напрямі удосконалення процедур прийняття рішень в Україні», – зазначив Damir Ahmetovic, експерт CIDS.

Зустріч проведено в рамках громадського та експертного обговорення висновків та рекомендацій за результатами аналітичного дослідження, передбаченого пунктом 2.2.4.1.2 Державної антикорупційної програми на 2023 — 2025 роки.

Аналітичне дослідження з наданням висновків та рекомендацій органам державної влади, спрямоване на вдосконалення процедур прийняття рішень у сфері формування державної політики у законодавчій та виконавчій владі, проведено Національним агентством України з питань державної служби та Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу на виконання заходу 2.2.4.1.1 Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2023 року № 220.

Пропозиції та коментарі прохання надсилати на офіційну електронну пошту Центру з поміткою "Аналітичне дослідження": Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Метою JDS є підтримка розвитку людських ресурсів у країнах, які отримують японську грантову допомогу шляхом навчання здібних молодих державних службовців. Починаючи з 2000 року, на навчання до Японії було направлено понад 6 000 студентів (стипендіатів) з 22 країн світу.

Орієнтовний напрям навчання: удосконалення адміністративних функцій (покращення спроможності державного управління; розбудова потенціалу для економічного планування / політики)

Вимоги до потенційних стипендіатів:

  • вік: від 22 до 39;
  • повинні бути державними службовцями та мати 2 або більше років досвіду роботи в організаціях, від яких планують подаватися на стипендію;
  • диплом бакалавра, отриманий в університетах, акредитованих Урядом України;
  • добре володіти письмовою та розмовною англійською мовою (TOEFL 500, IELTS 5.0 або вище);
  • не отримувати жодної стипендії на здобуття ступеня магістра в інших країнах.

Зауважимо, що військовослужбовці, які перебувають на дійсній військовій службі, або особи, які проходять альтернативну військову службу, не можуть подавати заявки на отримання JDS.

Заповнену аплікаційну форму англійською мовою слід надіслати на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. . Кінцевий термін подання до 7 квітня включно.

Зразок форми та інші документи: 



02 квітня 2024 року відбулося засідання робочої групи щодо організації дослідження та підготовки рекомендацій органам виконавчої влади з питань проведення консультацій зі стейкхолдерами, передбачене пунктом 2.2.4.1. Державної антикорупційної програми на 2023 — 2025 роки.

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу (далі – Центр) Марина Канавець привітала всіх присутніх, подякувавши та відзначивши важливість співпраці з членами робочої групи, до складу якої входять представники Міністерства юстиції України та Національного агентства з питань запобігання корупції.

У ході зустрічі було презентовано  результати «Аналітичного дослідження з наданням висновків та рекомендацій органам державної влади, спрямоване на вдосконалення процедур прийняття рішень у сфері формування державної політики у законодавчій та виконавчій владі», проведеного у рамках виконання  заходів, передбачених п. 2.2.4.1.1 Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

Учасники обговорили проблемні питання передбачені пунктом  2.2.4.1. Державної антикорупційної програми на 2023 — 2025 року, та терміни забезпечення розміщення на вебсайтах Національного агенства України з питань державної служби , Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Вищої школи публічного управлінння .

У засіданні взяли участь представники Міністерства юстиції України, Національного агентства з питань запобігання корупції та Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Понеділок, 18 березня 2024 15:31

Публічні закупівлі

Закупівлі Центру адаптації держаної служби до стандартів Європейського Союзу (далі - Центр) здійснюються  відповідно до річного плану
(Закон України «Про публічні закупівлі»)

Із планами закупівель Центру можна ознайомитись на веб-порталі ProZorro
Із закупівлями Центру можна ознайомитись на веб-порталі ProZorro

15 березня 2024 року в онлайн-режимі відбулася робоча зустріч представників Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу з представниками проекту GIZ, Програми ОЕСР/SIGMA та Європейського інституту публічного управління (EIPA) з метою обговорення напрямів співпраці в рамках нового проекту «На шляху до сталого підходу до управління якістю в країнах Східного партнерства».

Директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець представила досвід впровадження системи управління якістю (Common Assessment Framework, CAF) в Україні та окреслила основні напрями роботи для подальшого розвитку системи управління якістю.

За результатами зустрічі сторони обговорили можливості співробітництва та визначили майбутні напрями підтримки, націлені на розвиток інституційної спроможності Українського національного ресурсного центру CAF/ Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

 

Довідково: спільний проект GIZ та Програми ОЕСР/SIGMA «На шляху до сталого підходу до управління якістю в країнах Східного партнерства» покликаний заохотити просування реформ державного управління в країнах Східного партнерство через стратегічне впровадження Загальної схеми оцінювання (Common Assessment Framework, CAF). CAF служить ефективною моделлю управління якістю, яка може прискорити та полегшити реалізацію пріоритетів реформи державного управління (PAR) у країнах Східного партнерства (EaP).

З метою розробки сталої стратегії управління якістю для п’яти країн регіону Східного партнерства планується низка заходів у 3 етапи:

  1. Створення основ для сталого підходу до управління якістю.
  2. Підвищення досконалості шляхом підвищення обізнаності та перших кроків у CAF та його використання для сталого успіху.
  3. Пілотування CAF у країнах Східного партнерства.
Четвер, 14 березня 2024 13:04

Про Центр

Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу є державною установою, що належить до сфери повноважень Національного агентства України з питань державної служби (далі – НАДС).

Центр було утворено постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2004 року № 485 як Центр сприяння інституційному розвитку державної служби при Головному управлінні державної служби України (зараз НАДС).

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2008 року № 528 Центр сприяння інституційному розвитку державної служби було перейменовано в Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

На сьогодні Центр є провідною професійною та компетентною державною установою з потужним потенціалом та 20-річним досвідом співпраці з Європейським Союзом та міжнародними організаціями, програмами та проєктами (у тому числі, з EUAM, Представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні, Представництвом ООН Жінки в Україні, DECIDE, Natolin4CapacityBuilding, EU4PAR, U-LEAD, PDP, SIGMA, CIDS, PROTECT та іншими), забезпечення інституціональної розбудови, проведення експертно-аналітичних досліджень та функціональних обстежень, реалізації різних інструментів для вдосконалення організаційних процесів (включаючи інструменти управління якістю), а також організації та проведення навчальних та комунікативних заходів для органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Центр здійснює функції Адміністративного офісу програми Twinning, який був створений з метою інформування органів державної влади щодо можливості використання інструментів інституціональної розбудови Twinning і TAIEX та координації процесу їх імплементації. Центр є національним провайдером та координатором:

  • інструментів Європейського Союзу  Twinning і TAIEX:

Twinning – інструмент інституціональної розбудови, у рамках якого відбувається співпраця на рівні державних службовців аналогічних органів державної влади країн-членів Європейського Союзута України.

Станом на березень 2024 року у робочому плані: 58 проєктів Twinning завершено, 2 проєкти – на стадії реалізації, 10 проєктів – на стадії підготовки детального технічного завдання Twinning Fiche. Загальна кількість проєктів Twinning – 70.

TAIEX – інструмент технічної допомоги та обміну інформацією, що надається з метою розбудови інституціональної спроможності, наближення та імплементації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу.

У 2023 році Адміністративним офісом програми Twinning було опрацьовано проєктні пропозиції, надані органами державної влади та включено 105 пропозицій до Плану залучення зовнішньої допомоги Європейської Комісії у рамках TAIEX на 2023 рік від 38 органів державної влади України;

  • співробітництва з Програмою ОЕСР SIGMA: 

(Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – одним із найпрестижніших аналітичних центрів Європейського Союзу, який було започатковано з метою зміцнення основ державного врядування та вдосконалення процесу розробки та впровадження реформи державного управління.

Центром забезпечується координація Робочого плану Програми SIGMA на відповідні роки, погодження проєктів технічних завдань Програми SIGMA із заінтересованими сторонами, а також організація та проведення ряду заходів з метою обговорення питань реформування державного управління.

З 2011 року НАДС бере активну участь у сферах діяльності Робочої панелі “Врядування та реформа державного управління” Тематичної платформи 1 “Зміцнення інститутів та забезпечення належного врядування” ініціативи ЄС “Східне партнерство” (далі – Робоча панель), зокрема на постійній основі бере участь у засіданнях Робочої панелі та у заходах, організованих країнами ініціативи ЄС “Східне партнерство”. З 2012 року Україна є країною-лідером у сфері “Ефективне управління технічною допомогою”.

Починаючи з 2013 року, в рамках співробітництва з ініціативою ЄС “Східне партнерство” Центром було забезпечено організацію 20 комунікативних заходів та 5 інформаційно-аналітичних та методичних матеріалів з питань реформування державної служби та її адаптації до стандартів ЄС.

Крім того, Центр активно залучений до виконання завдань і заходів у сфері реалізації державної політики євроатлантичної інтеграції щодо посилення інституціональної спроможності органів державної влади, відповідальних за співробітництво з НАТО, та підвищення рівня професійної компетентності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань євроатлантичної інтеграції шляхом:

  • проведення функціональних обстежень органів державної влади стосовно наявних інституційних спроможностей у сфері євроатлантичної інтеграції;

  • визначення кількісних та якісних потреб органів державної влади у фахівцях з питань євроатлантичної інтеграції;

  • розроблення програм підвищення кваліфікації з питань євроатлантичної інтеграції;

  • підготовки пропозицій до Стратегії комунікації з питань євроатлантичної інтеграції України на період до 2025 року.

Водночас Центр здійснює координацію Програми Україна – НАТО з професійного розвитку цивільного персоналу сектору безпеки і оборони, яка спрямована на забезпечення професійної підготовки цивільних фахівців у структурах безпеки та оборони, а також реалізації ключових реформ.

Водночас Центр є платформою експертно-аналітичних знань і компетенцій у сферах:

1)   адаптації державного управління та державної служби до стандартів Європейського Союзу, зокрема шляхом організації роботи з ефективного використання в Україні інституціональних інструментів;

2)   якісних експертно-аналітичних досліджень та рішень з питань європейської та євроатлантичної інтеграції;

3)   удосконалення стандартів і процедур роботи державних службовців, діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування тощо:

  • розроблення нового законодавства у сфері державної служби;

  • методично-консультативний супровід проведених функціональних обстежень центральних органів виконавчої влади;

  • запровадження обстеження системи управління якістю міністерств, інших центральних органів виконавчої влади;

  • підвищення рівня професійних компетентностей державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування та інших фахівців;

  • розробка та публікація видань аналітичного та інформаційного характеру з метою поширення нових ідей та кращих практик тощо.

З метою визначення єдиного механізму організації професійного навчання для державних службовців за рахунок міжнародної технічної допомоги та інших форм міжнародного співробітництва, Центром розроблено постанову Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 року № 1028, що сприятиме підвищенню професіоналізації державних службовців.

У 2023 році Центром вперше проведено збір та узагальнення потреб, пріоритетних напрямів та результатів професійного навчання, до якого було залучено 107 міністерств, центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів.

Аналітичні звіти про результати, потреби та пріоритетні напрями професійного навчання державних службовців, керівників державних підприємств, установ, організацій за рахунок міжнародної технічної допомоги та інших форм міжнародного співробітництва подано на розгляд Секретаріату Кабінету Міністрів України листами НАДС від 15.02.2023 № 632/94-23 та від 01.03.2023 № 873/94-23.

Крім того, з метою надання методичної підтримки службам управління персоналом щодо визначення потреб, пріоритетних напрямів та результатів професійного навчання державних службовців міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади Центром розроблено відповідні методичні рекомендації, які затверджені наказом НАДС від 08.12.2023 № 189-23.

З метою унормування питань професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування за кордоном Центром підготовлено постанову Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2023 року № 990 “Деякі питання організації професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування за кордоном”. Зазначеною постановою затверджено Порядок організації професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування за кордоном, який визначає умови організації та проходження професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у закладах освіти, установах, організаціях за кордоном. Для належного виконання положень згаданої постанови підготовлено:

  • Порядок укладення договору між державним службовцем/посадовою особою місцевого самоврядування і органом, який направляє, про направлення державного службовця/посадової особи місцевого самоврядування на професійне навчання за кордон та типову форму такого договору, затверджені наказом НАДС від 14 листопада 2023 року № 182-23, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 грудня 2023 року за № 2225/41281;

  • Форму звіту про результати професійного навчання державного службовця/посадової особи місцевого самоврядування за кордоном, затверджену наказом НАДС від 14 грудня 2023 року № 192-23;

  • Методичні рекомендації щодо заповнення Форми звіту про результати професійного навчання державного службовця/посадової особи місцевого самоврядування за кордоном, затверджені наказом НАДС від 22 грудня № 196-23;

  • Методичні рекомендації щодо особливостей укладення та виконання договору між державним службовцем/посадовою особою місцевого самоврядування і органом, який направляє, про направлення державного службовця/посадової особи місцевого самоврядування на професійне навчання за кордон, затверджені наказом НАДС від 27 лютого 2024 року № 33-24.

Крім того, у 2019 році Україна отримала статус спостерігача у Робочій групі національних кореспондентів CAF Європейської мережі державного управління (EUPAN), а Центр та його обрані працівники – статус Українського національного ресурсного центру CAF та національних кореспондентів.

Україна стала першою та єдиною на цей час серед країн ініціативи Європейського Союзу “Східне партнерство”, хто отримав такий статус.

Статус спостерігача сприятиме підвищенню ефективності впровадження рекомендацій експертів Програми SIGMA, реалізації реформи державного управління та державної служби в Україні, а також сприятиме отриманню можливості НАДС офіційно залучати ресурси та впроваджувати в Україні європейську модель управління якістю CAF.

З огляду на вищезазначене в Україні з 2019 року здійснюється впровадження Загальної схеми оцінювання (CAF). Зокрема, у 2021 році розроблено онлайн-курс «Підвищення ефективності та якості менеджменту в сфері державного управління та місцевого самоврядування шляхом застосування моделі загальної схеми оцінювання (Common Assessment Framework, CAF)».

Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у статусі Українського національного ресурсного центру CAF постійно здійснюється експертна підтримка органів державної влади щодо проведення обстеження системи управління якістю шляхом застосування загальної схеми оцінювання CAF

07 березня 2024 року в онлайн-режимі відбулася робоча зустріч представників Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Японського агентства міжнародного співробітництва з метою обговорення співпраці в рамках професійного навчання державних службовців у довгостроковій перспективі.

Під час зустрічі сторони обговорили можливості співробітництва щодо навчання державних службовців у рамках довгострокової навчальної програми JDS. Стипендіати JDS, прийняті в рамках проекту, зможуть здобувати експертні знання, здійснювати дослідження та налагоджувати зв’язки в університетах Японії.

У контексті майбутньої співпраці японська сторона висловила зацікавленість у наданні допомоги з огляду на свій досвід із застосування кращих практик у сфері державної служби. Зокрема, партнери представили спрощену форму довгострокової навчальної програми JDS, спрямовану на підтримку розвитку людських ресурсів на державній службі.  

У свою чергу, директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець презентувала Постанову Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2023 року № 990 «Деякі питання організації професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування за кордоном», яка визначає умови організації та проходження професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у закладах освіти, установах, організаціях за кордоном.

За результатами зустрічі було обговорено подальші напрями співпраці, націлені на посилення процесу організації навчання та підвищення кваліфікації державних службовців за рахунок міжнародної технічної допомоги та інших форм міжнародного співробітництва. 

27 лютого - 01 березня 2024 року у м.Подгориця (Чорногорія) відбувся I модуль “Створення основ шляхом досконалого партнерства” тренінгу “На шляху до сталого підходу до управління якістю в країнах Східного партнерства”.

Основна мета тренінгу - створення основ для сталого підходу до управління якістю (CAF) в органах державної влади країн Східного партнерства шляхом обміну досвідом з країнами Західних Балкан та Європейського Союзу. 

З вступними промовами до учасників заходу звернулися представники Регіональної школи публічного управління (ReSPA), Європейського інституту публічного управління (EIPA),  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Програми SIGMA.

Протягом тренінгу було застосовано різноманітні навчальні методики для забезпечення всебічного навчання та повного залучення учасників, зокрема: інтерактивні презентації, аналіз конкретних ситуацій та їх практичне застосування. Також було напрацьовано та узгоджено наступні етапи впровадження Загальної схеми оцінювання (CAF). 

Представники Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу/Українського національного ресурсного Центру CAF презентували свій досвід впровадження CAF в Україні. 

Від Центру участь у тренінгу взяли: заступник директора Юлія Єрченко, начальник відділу сприяння впровадженню нових стандартів і процедур діяльності центральних органів виконавчої влади Оксана Бутенко, начальник відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Яна Николаєва та головний консультант відділу нормативно-правової роботи та юридичного забезпечення Ірина Полевська.

Довідково:

Загальна схема оцінювання (CAF) – це система управління якістю, розроблена на основі Моделі досконалості Європейського фонду управління якістю (EFQM), який є ефективним інструментом удосконалення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

28-29 листопада 2019 року в м. Гельсінкі (Фінляндія) під час засідання міністрів країн Європейського Союзу, відповідальних за питання державного управління, було схвалено нових членів Робочої групи національних кореспондентів CAF EUPAN, зокрема Україна в особі НАДС отримала статус спостерігача у Робочій групі. 

Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу має статус Українського національного ресурсного центру CAF, а його обрані працівники – статус національних кореспондентів.

 

Сторінка 1 з 6

Підписатися на новини