Відбулось щорічне засідання національних контактних осіб з впровадження інструментів інституціональної розбудови Twinning і TAIEX «Дні інституціональної розбудови – 2023»

 

 

 

17-18 жовтня 2023 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія) відбулося щорічне засідання національних контактних осіб з впровадження інструментів інституціональної розбудови Twinning і TAIEX  «Дні інституціональної розбудови – 2023» за сприяння Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення.

Дні інституціональної розбудови виступають потужною платформою для обміну кращими практиками впровадження та використання інструментів інституціональної розбудови в країнах Європейського інструменту сусідства, здійснення комплексного огляду заходів, реалізованих в рамках згаданих інструментів, а також обговорення ключових пріоритетів країн-партнерів у контексті надання допомоги ЄС.

17 жовтня відбувся перший день засідання. З відеозверненням до учасників засідання звернувся комісар Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї, який привітав учасників заходу та подякував за плідну співпрацю та ефективне впровадження інструментів інституціональної розбудови. Крім цього, Олівер Варгеї анонсував пакет допомоги для України, Республіки Молдови та Грузії, та висловив сподівання щодо подальшої плідної кооперації.

Також з вітальним словом до учасників заходу звернувся в. о. директора з тематичної підтримки, координації політики та фінансових інструментів Генерального  директорату Європейської Комісії  з питань сусідства та переговорів щодо розширення Матьє Буске, який привітав учасників заходу з 25-ою річницею інструменту Twinning та наголосив на важливості проведення щорічних зустрічей, що дають змогу здійснювати обмін досвідом у сфері реформування державних інститутів країн Європейського інструменту сусідства відповідно до стандартів ЄС шляхом залучення інструментів технічної допомоги.

Крім того, було обговорено низку питань, серед яких: підтримка ключових реформ через інституціональні інструменти, стратегічний підхід до впровадження інструментів інституціональної розбудови, ключові пріоритети в країнах Східного партнерства та західних Балкан. Зокрема, ключовим питанням для обговорення  став інституційний розвиток органів державної влади України на її шляху до членства в ЄС.

Також під час заходу було відзначено високий рівень зацікавленості з боку органів державної влади України у впровадженні та реалізації проектів в рамках інструментів інституціональної розбудови Twinning і TAIEX.

Другий день заходу було присвячено обговоренню питань впровадження інструментів інституціональної розбудови Twinning і TAIEX, зокрема важливості інструментів інституціональної розбудови у сприянні реформи державного управління та посиленні адміністративної спроможності та багаторічної програми фінансового розвитку Twinning і TAIEX в загальній програмі допомоги ЄС. Також учасники засідання мали змогу обговорити ключові пріоритети та кращі практики країн Південного партнерства відповідно до Європейської політики сусідства.

Учасники заходу ознайомились з практичними аспектами залучення та використання інструментів інституціональної розбудови, що сприятиме посиленню ефективності та результативності впровадження Twinning і ТАІЕХ.

У засіданні «Дні інституціональної розбудови – 2023» взяли участь представники країн-членів ЄС, Національні контактні особи країн-партнерів, представники робочих груп Twinning і TAIEX країн-членів ЄС, бенефіціари Twinning і TAIEX, представники Європейської Комісії.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу у щорічному засіданні «Дні інституціональної розбудови – 2023» участь взяли заступник директора Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Юлія Єрченко та завідувач сектору координації Twinning відділу забезпечення діяльності Адміністративного офісу програми Twinning Олена Гончарук. 

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини